top of page
  • Writer's pictureIrena Simic

KAKO SE POVEZATI SA SOPSTVENIM VREDNOSTIMA

Tekst objavljen u časopisu Psychology Today, februara 2023. Do sada nisam objavljivala tuđe tekstove, ali ovaj mi se učinio toliko značajnim da sam odlučila da ga prevedem i učinim dostupnim vama.


Kako napraviti razliku između ciljeva i vrednosti i dobiti usmerenje, smisao i motivaciju

Steven Hayes, PhD


Jednom prilikom sam određenoj klijentkinji postavio pitanje o njenim najdubljim vrednostima. Napravila je dugu pauzu pre nego što je konačno odgovorila: „To je nešto najstrašnije što me je iko ikada pitao.“ Zaplakala je. „Nisam o tome razmišljala jako, jako dugo.“

Nažalost, ovo nije neuobičajeno. Lako je zatrpati se dnevnim obavezama i navikama i izgubiti iz vida ono što je zaista bitno. Kao zavrtanj u mašini, možemo naizgled biti funkcionalni, a zaglavljeni iznutra, u ponavljanju jednih te istih radnji, nesposobni da se promenimo ili barem ugledamo mogućnost promene.

Možda smo nesvesno usvojili vrednosti i ciljeve naših prijatelja i porodice, nikada se ne odvaživši da istražujemo naše sopstvene u strahu da bi to moglo da nas odvede daleko od naših korena. Ili možda sumnjamo u našu sposobnost da sledimo drugačiji put jer nismo dovoljno pametni, samopouzdani, lepi ili samo nismo dovoljni.

Postoji mnogo razloga zašto gubimo dodir sa sobom, i svi oni vode u patnju – zato što ljudi nisu beslovesne mašine koje slede unapred osmišljen program već bića koja dišu i koja žude za smislom i samo-usmerenjem. Bez svrhe, život postaje prazan i dosadan.





Šta vrednosti mogu da učine za nas

Vrednosti su izabrani kvaliteti bivanja i delovanja, kao na primer biti brižan roditelj, pouzdan prijatelj, biti pun ljubavi, lojalan, iskren i hrabar. One se mogu iskazati glagolima i prilozima, kao na primer podučavati saosećajno ili pružati zahvalno. Ali one nisu ciljevi. Ciljevi su konačni. Oni su postignuća i kada su jednom dostignuti, sa njima je završeno. Vrednosti su, naprotiv, trajne, večne smernice kojima se vodimo kroz život. Ne može se postići vrednost, može se jedino manifestovati kroz delanje u skladu s njom.

Naše vrednosti ne samo da nam govore u kom pravcu da usmerimo naše napore i energiju, već nas snabdevaju i novim izvorom motivacije. Bol koji smo morali da podnesemo na našem putu postaje mnogo podnošljiviji kada je u službi naših ciljeva i vrednosti. A postupanje u skladu sa našim najdubljim željama donosi osećaj ispunjenosti i vitalnosti sa kojim se nikakvo materijalno bogatstvo ne može porediti.

Koje vrednosti ćemo izabrati je samo na nama. Ako ste nesigurni u pogledu toga šta bi mogle biti vaše vrednosti i kako da ih implementirate, sledi nekoliko jednostavnih koraka.


Saznajte šta su vaše najdublje želje

1. Ocenite životne domene

Sledeća vežba je bazirana na Upitniku vrednovanja življenja Kelly G. Wilson. Pogledajte nabrojane oblasti života i ocenite njihovu važnost za vas, na skali od 1 do 10 (1=najmanje bitno, 10=veoma bitno). Ne postoje tačni i netačni odgovori.

· Šira porodica

· Partnerski odnos

· Roditeljstvo

· Prijatelji, društveni život

· Posao

· Obrazovanje

· Rekreacija, zabava

· Duhovnost

· Šira zajednica, nacionalna pripadnost

· Briga o telu (ishrana, vežbanje, san)

· Ekologija

· Umetnost, kreativnost, estetika


2. Ocenite sopstvenu doslednost

Pogledajte još jednom životne oblasti, ali ovoga puta ocenite koliko je vaše delovanje u skladu sa vašim vrednostima.


3. Stavite na papir vaše vrednosti

Pogledajte odgovore iz prethodne dve vežbe i identifikujte oblasti koje su visoko rangirane po značaju (9 ili 10), ali imaju nisku ocenu, 6 i manje, u odnosu na delovanje. Ovo su oblasti koje zahtevaju vašu pažnju.

Zapišite ove oblasti/vrednosti. Zapitajte se: „Do čega mi je stalo u ovoj oblasti?“, „Šta želim da učinim u ovoj oblasti što odražava ono do čega mi je stalo?“, „Šta mogu da učinim da manifestujem ovu vrednost više u svom životu?“

Pisanje o sopstvenim vrednostima ima merljiv efekat na naše zdravlje i ponašanje, a to je samo početak. Postoje mnogi načini da se duboko povežemo sa našom svrhom i živimo u skadu sa svojim ciljevima i vrednostima.

Živeti u skadu sa sopstvenim vrednostima ne znači samo znati šta nam je bitno, već postupati u skladu sa ovim principima. Ovo nije izbor koji činimo jednom u životu, već celoživotno putovanje na kojem iznova biramo i držimo se naših izbora. Iznova i iznova.

50 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page